Powerful Ageing: 30% minder wachtlijsten, minder druk bij de uitvoering van de Wmo  | Enorme besparing op de Wmo kosten |  Ouderen blijven langer zelfstandig

"Ik kan mijn vrouw weer helpen" 

In mei 2022 is de gemeente Eemsdelta gestart met Powerful Ageing. Hieronder leest u over de ervaringen. 

“Ik kan mijn vrouw weer helpen”

“U doet toch ook wel even mee?” De vier deelnemers van de training Herstelgerichte Hulp kijken wethouder Meindert Joostens verwachtingsvol aan. Joostens trekt onmiddellijk zijn jasje uit en voegt zich bij Gerda Sikkema, Harm Koenderink, Annemarie Wiele en Bert Bos. Gezamenlijk luisteren ze naar fysiotherapeut Wietse de Blois, die het parcours van vandaag uitlegt.

Training Herstelgerichte Hulp
“Wij hebben een heel gezellig groepje”, vertelt Harm Koenderink (73). “Het spul weer beter proberen te krijgen dat is mijn persoonlijke doel.” Twee keer per week traint de groep samen in Gezondheidsplein Molenberg. De training Herstelgerichte Hulp is erop gericht om het explosieve spiervermogen te vergroten. Dat betekent dat je de kracht versterkt om bewegingssnelheid te kunnen maken. Deze snelheid is bijvoorbeeld nodig om op te staan uit een stoel om over het ‘dode punt’ heen te komen. Ouderen verliezen na hun 60ste veel spierkracht, maar kunnen door het volgen van deze training 66% terugwinnen. Voordeel is dat ze hier mee weer in staat zijn zelf iets op te tillen zoals een kleinkind of een tas boodschappen of dat het weer lukt om op de fiets te stappen.

Stap voor stap
Gerda en Anne Marie zijn met hun 70 jaar de jongsten van de groep. Gerda is de gangmaker en Anne Marie de stille doorzetter. Allebei vinden ze de training waardevol, maar merken ze fysiek nog niet zoveel verschil. Trainer Wietse: “De vooruitgang verloopt zo geleidelijk dat deelnemers het soms zelf niet in de gaten hebben. Wij zien bij de hele groep al wel veranderingen ten opzichte van de eerste training. Dat blijkt ook wel uit de bevindingen van fysiotherapeut Maxime Kolman. Zij verzorgt behalve de intake ook de monitoring van de mensen en daaruit blijkt wel heel duidelijk hoe iedereen op z’n eigen niveau ontwikkeling doormaakt.” Ook Harm zegt in eerste instantie nog geen verandering te hebben bemerkt tot hij zich realiseert: “Ik kan weer gewoon stap voor stap de trap af”.

Absolute aanrader
“Ik kan mijn vrouw weer helpen”, vertelt de bijna 85-jarige Bert Bos. “Ze was gevallen en ik kon haar zelf weer overeind krijgen. Ik had niet verwacht dat ik dat weer zou kunnen. D etraining vind ik best pittig. Als ik straks thuiskom, roep ik tegen mijn vrouw bij de deur: ‘Ik ben kapot!’ Toch vind ik deze training een absolute aanrader en iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen.” Wethouder Joostens is diep onder de indruk. “Ik had al veel positieve berichten over deze training gehoord. Nu ik gezien heb hoe jullie trainen en zelf heb meegedaan, begrijp ik nog beter dat dit helpt om plezierig en zelfstandig ouder te worden. Bedankt dat we even mochten komen kijken. Ik ben blij dat we deze training in de gemeente
Eemsdelta bieden.”

De gemeente Eemsdelta werkt sinds mei met 'Herstelgerichte Hulp'. Herstelgerichte Hulp is voor inwoners die hulp voor dagelijkse ondersteuning willen aanvragen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Als u zich aanmeldt bij de Wmo, dan kijken we tijdens een intakegesprek of u geholpen bent met een training gericht op het vergroten van fysieke kracht. Inmiddels volgen al twee groepen de training.

Heeft u vragen?
Heeft u een vraag over de Wmo? Neem dan contact op met het Sociaal Plein Eemsdelta voor een persoonlijk gesprek. U kunt het Sociaal Plein Eemsdelta op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur bereiken via telefoonnummer (0596) 63 90 10. Mailen kan via sociaalplein@eemsdelta.nl

HRC Powerful Ageing
Hoeflingweg 20
7241 CH Lochem

hrc@powerful-ageing.nl
Tel.  0573 74 51 05

HRC Powerful Ageing verbetert de fysieke zelfredzaamheid en participatie van ouderen. Verlaagt de druk op kostbare Wmo-ondersteuning binnen gemeenten.

Copyright © 2023