Powerful Ageing: 30% minder wachtlijsten, minder druk bij de uitvoering van de Wmo  | Enorme besparing op de Wmo kosten |  Ouderen blijven langer zelfstandig
Wij zijn op zoek naar Fysiotherapeuten / Projectmanagers, kom jij bij ons werken
Valpreventie

"Voorkomen is beter als genezen" 

Valpreventie

Steeds meer gemeenten richten zich op valpreventie, dit komt mede door de SPUK financiering en het GALA akkoord. Bij HRC geloven wij juist in een bredere aanpak. Niet alleen gericht op vallen maar in het trainen van explosieve spierkracht. 

Trainen van explosieve spierkracht
Explosieve spierkracht is de kracht die nodig is om een beweging zo snel mogelijk uit te voeren. Krachtverlies kan ouderen ervan weerhouden om een beweging te starten. Maar ook om snel te reageren op onverwachte situaties. En juist explosieve spierkracht kan worden getraind door middel van verschillende oefeningen. Met meer explosieve spierkracht komen ouderen makkelijker in beweging, met bovendien voldoende snelheid en een goed reactievermogen. Het zijn belangrijke voorwaarden om fysiek zelfredzaam te zijn én te blijven. Om stabiel, stevig en sterk in het leven te staan. Explosieve spierkracht is daarbij onmisbaar voor ouderen.

Voorkomen is beter als genezen
"Voorkomen is beter als genezen" is een gezegde dat we allemaal kennen. En dat is ook zeker waar als het gaat om valpreventie! Een val kan leiden tot ernstige blessures, zoals een heupfractuur of hersenletsel. Dit kan vervolgens leiden tot een slechte gezondheid en onafhankelijkheid. Oudere mensen hebben een verhoogd risico op vallen, omdat ze vaak minder evenwichtig zijn en hun spieren en botten minder sterk zijn. Ze kunnen ook medicijnen gebruiken die hun coördinatie of evenwicht beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat oudere mensen extra aandacht besteden aan onder andere valpreventie. 

Persoonlijke training: explosieve spierkracht
Binnen het persoonlijke programma: ‘Powerful Ageing’ vormt valpreventie ook een belangrijk onderdeel. Tijdens deze training gaan we aan de slag met het verbeteren van het reactievermogen en de spierkracht van de deelnemers. De snelheid en de beweging, vanuit de automatische pilot, zijn te vergelijken met de snelheidspook van uw auto. U schakelt naar de eerste versnelling om weg te rijden. Dit is ook nodig wanneer u een beweging in gang zet. Kracht, snelheid en gewenning zijn nodig om deze bewegingen weer te durven maken. Powerful Ageing traint ouderen om dit vertrouwen weer te vinden en op te bouwen. Zo functioneert het lichaam beter in de eerste versnelling.

Wat is het verschil tussen Powerful Ageing en andere beweegprogramma’s voor ouderen?

Beweegprogramma’s richten zich vaak op uw algemene gezondheid. Uw kracht en uithoudingsvermogen blijven daarmee op peil. Toch is deze training vaak niet voldoende om uw zelfstandigheid te behouden. Powerful Ageing is een persoonlijk programma dat specifiek uw explosieve spiervermogen verbetert. Volledig gericht op het verbeteren én behouden van uw fysieke zelfredzaamheid. Dit wordt getraind in een vrije ruimte, zonder apparaten. Hierdoor leert u het gehele lichaam te gebruiken bij een oefening, zoals u het lichaam ook gebruikt in het dagelijks leven. 

Door wie wordt de Powerful Ageing gegeven?

De interventie wordt gegeven door een speciaal opgeleide fysiotherapeut in uw gemeente. Hij of zij begeleidt u bij de oefeningen, rekening houdend met uw fysieke klachten. U traint op uw eigen niveau en in uw eigen tempo.

Hoe lang duurt de interventie Powerful Ageing?

De interventie duurt 14 weken. U traint 2 keer per week. Een training duurt ca 40 – 50 minuten per keer.

Na deze periode is er de mogelijkheid om dit jaarlijks te verlengen. Ook dan traint u 2 keer per week ca 40-50 minuten.

Waar kan ik Powerful Ageing volgen?

U volgt de interventie in uw eigen gemeente. Bij een fysiotherapeut die hiervoor speciaal is opgeleid door HRC Powerful Ageing.

Kan ik een training uitproberen om te kijken of ik het volhou?

Het programma stemmen we geheel af op uw fysieke situatie en doelen. Zo traint u op uw eigen niveau en in uw eigen tempo. In de praktijk is het daarom voor alle deelnemers goed vol te houden.

Wat kost het programma?

U gemeente betaalt vaak de volledige kosten voor deze interventie. Dit geldt ook voor het borgingsprogramma. Het kan zijn dat de gemeente een eigen bijdrage hiervoor vraagt. Indien dit het geval is wordt u hiervan op de hoogte gesteld

Kan ik Powerful Ageing volgen als ik onder behandeling ben bij een fysiotherapeut, arts of specialist?

U kunt de interventie naast andere behandelingen van specialisten of fysiotherapeuten volgen.

Moet ik naast de trainingen thuis ook oefeningen doen?

Naast de oefeningen die u onder begeleiding van de fysiotherapeut doet, is het niet nodig om thuis nog oefeningen te doen.

HRC Powerful Ageing
Hoeflingweg 20
7241 CH Lochem

hrc@powerful-ageing.nl
Tel.  0573 74 51 05

Copyright © 2023