Powerful Ageing: 30% minder wachtlijsten, minder druk bij de uitvoering van de Wmo  | Enorme besparing op de Wmo kosten |  Ouderen blijven langer zelfstandig
Wij zijn op zoek naar Fysiotherapeuten / Projectmanagers, kom jij bij ons werken
HRC Header 5

Explosieve spierkracht

In het programma 'Powerful Ageing' traint u uw  'explosieve spierkracht'.

HRC 0790
Explosieve spierkracht

Samen werken aan uw eerste versnelling

Als u uit een stoel wilt opstaan is kracht alleen niet voldoende. Om het ‘dode’ moment te overwinnen heeft u bewegingssnelheid nodig. Voor het starten van een beweging en het opbouwen van de bewegingssnelheid is de combinatie van kracht en snelheid nodig. Deze vorm van explosief spiervermogen wordt power genoemd. Het is net als bij een auto die de eerste versnelling nodig heeft om uit stilstand weg te rijden. Power is ook nodig om snel te kunnen reageren, bijvoorbeeld om het vallen bij struikelen te voorkomen door snel een been naar voren te brengen.

Ouder worden gaat gepaard met verlies van power. De snelheid die spieren kunnen leveren gaat 3 keer zo snel achteruit dan de kracht. Hierdoor kan je minder snel in beweging komen en beweeg je over het algemeen trager. De dagelijkse activiteiten worden moeizamer waardoor inactiviteit en verminderde zelfstandigheid op de loer liggen. Alle dagelijkse fysieke activiteiten starten met een explosief moment. Power is onmisbaar om in beweging te komen en daarmee onmisbaar om fysiek in staat te zijn om voor uzelf te zorgen.

Een vernieuwde werkwijze voor de eerste versnelling: het op maat bevorderen van uw kwaliteit van bewegen om uw fysieke zelfredzaamheid te behouden of te vergroten. Want u kunt wel oefenen om lang te kunnen fietsen, maar als u de fiets niet uit de schuur kunt halen en niet veilig op of af kunt stappen, heeft het geen zin om het fietsen te trainen.

HRC 1371

“Powerful Ageing” is een wetenschappelijk onderbouwd innovatief programma. Het is ontwikkeld door M. El Hadouchi van het Health Research Consultancy (HRC) in Lochem, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool Utrecht. Dit programma is ontwikkeld om de fysieke zelfredzaamheid te verbeteren door middel van powertraining. Dit wordt bereikt met gevarieerde, functionele en intensieve oefeningen gericht op de bewegingssnelheid, met de focus op het starten van een beweging. Hiermee onderscheidt Powerful Ageing zich van de bestaande beweegprogramma’s.

In drie stappen naar meer explosief spiervermogen!

Het programma ‘Powerful Ageing’ wordt volledig betaald door uw gemeente*. Of deze interventie voor u de beste oplossing is, brengen we samen met u in kaart in een persoonlijk intakegesprek. Hieronder leggen we onze werkwijze in drie stappen uit:

Stap 1

Persoonlijk intakegesprek

Na uw aanmelding, plannen we een intakegesprek. Tijdens dit gesprek leren we u persoonlijk kennen. Wel zo prettig om te weten wie er tegenover u zit. We geven meer uitleg over de interventie en beantwoorden uw vragen. Ook brengen we uw persoonlijke situatie en wensen in kaart. Wat is uw woon- en leefsituatie? Waar loopt u tegenaan? Wat wilt u lichamelijk graag zelfstandig, veilig en met zelfvertrouwen (blijven) doen? Samen beslissen we of dit programma bij uw doelen past.

Stap 2 

Programma met gevarieerde oefeningen

Past dit programma bij uw wensen, dan gaat u gedurende 14 weken aan de slag met gevarieerde oefeningen. Onder professionele begeleiding van een speciaal opgeleide fysiotherapeut werkt u in een klein groepsverband aan uw persoonlijke doelen. Waarbij iedereen meedoet op zijn of haar eigen niveau. Alle oefeningen stemmen we af op de taken die u wilt (blijven) doen. Denk aan: oefeningen gericht op het vergroten van uw snelheid en wendbaarheid, balans en stevigheid, reactievermogen en spierkracht.

Stap 3

Krachtig zijn én blijven

Na 14 weken volgt er een evaluatie. Hierbij kijken we samen met u wat de training teweegbrengt. Met een aantal fysieke testen brengen we opnieuw uw fysieke zelfredzaamheid in kaart. Samen met de fysiotherapeut. 

HRC Powerful Ageing
Hoeflingweg 20
7241 CH Lochem

hrc@powerful-ageing.nl
Tel.  0573 74 51 05

HRC Powerful Ageing verbetert de fysieke zelfredzaamheid en participatie van ouderen. Verlaagt de druk op kostbare Wmo-ondersteuning binnen gemeenten.

Copyright © 2023